Novi projekat unapređenja sistema upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo

Nj.E. Ivana Hlavsová, ambasadorica, Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini

Organizacija People in Need Bosna i Hercegovina (PIN) sa partnerima Kantonalnim javnim komunalnim poduzećem RAD i češkim ekspertima za zaštitu životne sredine iz kompanije Dekonta, otpočinje realizaciju projekta unapređenja sistema za upravljanje otpadom u Kantonu Sarajevo, uz podršku Vlade Češke Republike.

 

Tim povodom se u četvrtak, 30. septembra 2021. godine, u prostorijama KJKP Rada (Paromlinska 57, BA – 71 000 Sarajevo) sa početkom u 11:00 časova, organizira predstavljanje projekta i svečano potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Češke agencije za razvoj, PIN-a i KJKP Rad-a.
Projekat “Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo” doprinijet će smanjenju proizvodnje otpada u Kantonu Sarajevo unaprjeđenjem upravljanja čvrstim otpadom, te doprinosom razvoju nadležnih i relevantnih institucija. Projekat podrazumijeva stručnu i materijalnu podršku prvenstveno KJKP RAD, a uključuje nabavku opreme, tehničku pomoć, izgradnju kapaciteta i kreiranje kampanje za komunikaciju sa građanima. Kampanja će se fokusirati na podizanje svijest o važnosti odvajanja i recikliranja otpada iz domaćinstava.
Na otvaranju skupa će govoriti:
• Nj.E. Ivana Hlavsová, ambasadorica, Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini
• Enver Hadžiahmetović, ministar, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona
Projekat će prisutnima predstaviti Vera Arnautović, v.d. direktorica KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo, i Vladislav Vik, v.d. regionalnog predstavnika za Zapadni Balkan organizacije People in Need.
People in Need (PIN) je češka neprofitna, nevladina organizacija koja obezbjeđuje humanitarnu i razvojnu pomoć́ u više od 30 zemalja širom svijeta. Na Zapadnom Balkanu, PIN je prepoznatljiv po pružanju hitne pomoći izbjeglicama i migrantima. PIN ima kancelarije u Bosni i Hercegovini, Srbiji, na Kosovu (koja pokriva Sjevernu Makedoniju) i podržava projekte dobrog upravljanja, deinstitucionalizacije i uključivanja osoba sa invaliditetom i inkluzivnog obrazovanja.